söndag, december 19, 2010

LÖRDAG 18 DECEMBER

Emotions beats logics all the time....
Albert Einstein

"Vi tror att vi har koll på läget, att vi helt och hållet styr över våra kroppar och känslor. Dessvärre är det nog oftare tvärt om. Våra kroppar och hjärnor är så gamla och komplexa att det mesta sker bakom ridån. Jag har läst att 95 procent av allt som sker inom oss, sker omedvetet. Vi är helt enkelt inte kapabla att medvetet hantera sådant som urinproduktion, insulinnivåer och hjärtrytm. 
Vårt medvetande fokuserar på olika små detaljer. Hjärnan är en mönstersökande organism, Den tolkar nuet genom att jämföra med tidigare upplevelser och registreringar och frågar sig:  Är det farligt eller ej? Kan det här bli kul och upphetsande? Ska jag närma mig eller fjärma mig? 
-----
Vi är programmerade att undvika fara och söka glädje och lycka. Glädjecocktailen är starkt vanebildande. Har man i samband med god mat och vin eller bra sex, ett leende från en älskad partner eller ett barnbarn, fått smaka på den blir den snart något vi söker hela tiden. Men denna känsla blir desto starkare och mer eftertraktad om vi av och till upplever sorg och smärta. Det är i kontrasterna vi finner livet. 
Vi kan grubbla oss sjuka genom att se oss som odugliga, fula och oattraktiva och allmänt illa sedda. Men om det är så, då skulle man också kunna tänka sig frisk genom att tänka ljusa och konstruktiva tankar. Det var så de första ledande kognitiva beteende terapeuterna resonerade. 
Lyckan kommer inifrån. Från vår egen inställning och våra egna tankar. Olycklig blir den som tror att all lycka kommer utifrån.
-----
Forskarna menar att hjärnan så ofta som varje sekund ändrar sin anatomi på cellplanet. Varje ord, varje tanke, varje händelse lämnar spår i hur cellerna kopplas till varandra i detta gigantiska nervnätverk. Ett fantastiskt system som får internet att framstå som en dvärg. På samma sätt som man kan säga att varje tanke påverkar vår kropp och vårt immunsystem så har forskarna med ny teknik kunnat visa att våra tankar påverkar hjärnans struktur. Denna omformbarhet kallas neuroplasticitet."

Det här är några utdrag ur en bok som jag fastnat i - "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?" av läkaren, föredragshållaren och författaren Nisse Simonson. Bokens titel får det kanske att låta som det är en tung bok, men det är det inte. Det är bland det intressantaste jag läst på länge! :))


Det är nåt märkligt med den här låten för det som klaviaturen spelar är eg ett preludium av Bach som jag faktiskt har spelat förut. Men jag fattar inte sambandet mellan dessa två, om de hör ihop från början?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar